Het landelijke natuurhuisje bevindt zich op het Hogeland, gelegen tussen de stad Groningen en de Waddenzee en van Zoutkamp tot aan Delfzijl. Het Hogeland kenmerkt zich door een eeuwenoude wierdenlandschap. Deze wierden, in Groningen terpen genoemd, werden door de oorspronkelijke bewoners opgeworpen om zich tegen het water te beschermen.

Voor wandelaars en fietsers heeft de omgeving veel te bieden. Fietspaden voeren je langs de vele maren (natuurlijke stroompjes die al eeuwenlang door het landschap kronkelen) en door de velden. Ook kun je peddelend met de kano de omgeving verkennen. Tuinliefhebbers kunnen in Eenrum hun hart ophalen bij het arboretum, Notoarestoen geheten en daarna een bezoek brengen aan de plantenkwekerij De Kleine Plantage. Rond de kerk in Pieterburen is Domies Toen, een botanische tuin.

Als dierenliefhebber kun je een bezoek brengen aan bijvoorbeeld de zeehondencrèche in Pieterburen, de dierenopvang van inheemse dieren bij Faunavisie in Westernieland of aan DoeZoo de insectenwereld in Leens. En natuurlijk zit je dichtbij het Waddengebied dat alle seizoenen iets te bieden heeft. Het Nationaal park Lauwersmeer ligt 16 kilometer verderop. Vanuit Lauwersoog kun je met de boot naar Schiermonnikoog.